Vers pluche: ‘Duurzaamheid is mijn grootste drijfveer’

Ineke Gijsenbergh (foto: Elza van der Saag)

In de aanloop naar de verkiezingen van 21 maart een serie over kandidaten die een reële kans maken als nieuwkomer in de gemeenteraad te komen. Op woensdag 7 februari verscheen aflevering 9 over Ineke Gijsenbergh, de nummer 2 van GroenLinks in Heumen.

Wie is Ineke Gijsenbergh?

,,Ik woon sinds 1993 in Malden, ben 65 jaar, getrouwd en heb een dochter. Ik ben orthopedagoog en heb op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen gewerkt als docent en stagecoördinator.”

Dit artikel is geschreven door Maarten Reith en gepubliceerd in De Gelderlander op 7 februari.

Waarom wilt u de politiek in?

,,Ik ben al sinds de oprichting in 1990 lid van GroenLinks, daarvoor van de PSP. Nadat ik in 2015 ben gestopt met werken heb ik eindelijk tijd en ben ik actiever geworden, onder meer ondersteunend voor de raadscommissie welzijn. Het trekt me aan dat alle partijen, ondanks hun verschillen, het dorpsbelang voor ogen hebben.”

GroenLinks was in Heumen jarenlang samen met de PvdA, nu zijn jullie apart. Waarom is dat?

,,Vanwege de profilering als partij die voor groen en duurzaam gaat. Daar gaan wij veel verder in dan andere partijen en dat willen we sterk naar voren kunnen brengen.”

Wat willen jullie met duurzaamheid?

,,Heumen heeft afgesproken in 2050 klimaatneutraal te zijn, wij willen dat versnellen naar minimaal 2030. Onder meer met een duurzaamheidsfonds waar woningeigenaren een lening kunnen afsluiten voor de omschakeling naar gasloos. We willen een energieloket en coaches, voor voorlichting en advies. En de oprichting van een energiecoöperatie die windmolens exploiteert, want zonder windenergie kan het volgens ons niet. Voor de plaatsing moeten we wel draagvlak creëren, door de noodzaak duidelijk te maken en indianenverhalen te weerleggen.”

Nog meer idealen?

,,Jazeker. Bij besluitvorming moeten bewoners van begin af aan betrokken worden, vooral om veel meer gebruik te maken van de know-how van de bevolking.”

En op sociaal gebied?

,,Er zouden geen wachtlijsten in de jeugdzorg moeten zijn, daar wil ik me voor inzetten. Ook versterking van sociale cohesie is belangrijk, bijvoorbeeld door flexibele werkplekken voor zzp’ers te maken in de dorpshuizen en wijkcentra. Daardoor ontstaat meer ontmoeting. Verder moeten we vluchtelingen blijvend ondersteunen. En durf mensen in de bijstand het vertrouwen te geven dat ze hun best doen in plaats van dreigen met kortingen.”

Stel, u mag één ding veranderen of invoeren.

,,Dan is dat klimaatneutraal Heumen in 2030 en alles wat nodig is om dat voor elkaar te krijgen. mijn prioriteit. Duurzaamheid is mijn belangrijkste drijfveer.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze fractie
Nieuwsbrief

Zoek uw onderwerp