Jaap Russcher (nr 3 op de kandidatenlijst)

Wie ben ik?
Ik ben in 1977 geboren te Gouda en opgegroeid in Waddinxveen. In 1995 ben ik voor mijn studie scheikunde naar Nijmegen verhuisd, waar ik vervolgens 21 fijne jaren heb doorgebracht. Inmiddels woon ik alweer ruim een jaar met veel plezier in het prachtige Heumen. Het is een hecht maar ook open dorp waar ik en mijn partner Chris ons hartverwarmend verwelkomd weten. Ik ben alweer ruim tien jaar werkzaam bij Mercachem in Nijmegen (inmiddels in de functie van Group Leader). Dit bedrijf is twintig jaar geleden ontstaan vanuit de bèta-faculteit in Nijmegen als tweemansonderneming. Inmiddels biedt het plaats aan bijna tweehonderd enthousiastelingen die zich bezig houden met de eerste stadia van de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Ik reis heel graag – dit variëert van een kampeervakantie tot een stedentrip of een verre reis naar Azië. Ik ben gek op muziek en bezoek dan ook regelmatig allerlei concerten en festivals. Daarnaast ben ik verzot op lekker eten; ik kokkerel graag zelf maar ga ook met veel plezier uit eten.

Waarom politiek actief?
Ik koester sinds mijn tienerjaren al belangstelling voor de politiek, zowel landelijk als lokaal. Ooit zou ik zelf actief worden en dit jaar heb ik met volle overtuiging toegegeven aan deze kriebel. Ik denk dat het makkelijk is om vanaf de zijnlijn te roepen, maar leuker om zelf op het veld te proberen een bijdrage te leveren. GroenLinks past echt bij mij. Dat zit vooral in het vernieuwende karakter (zoals kritisch kijken naar de huidige politieke structuren en het moderniseren van de arbeidsmarkt), de sociale agenda (eerlijk delen – zowel lokaal als globaal, opkomen voor de zwakkeren in wijk en wereld, vieren van diversiteit en individu) en met name de groene ambities (met een frisse optimistische blik denken over nieuwe energievormen, nadenken over de vermindering van verspilling zonder betutteling, het inzetten voor een algeheel duurzame samenleving).

Toegevoegde waarde?
Ik denk dat de beoogde klimaatneutraliteit van de gemeente Heumen in 2050 (of nog eerder) broodnodig is. Daarom wil mij graag inzetten om dit doel zo goed en zo snel mogelijk te gaan bereiken – met zijn allen! Daarnaast is er veel onvrede over de kloof tussen politiek en ‘burgers’. Ik wil dat die kloof weer overbrugd wordt. Ik vind het heel belangrijk dat de lokale overheid transparant opereert, in dienst van de bewoners. In de gemeente Heumen is altijd wat gaande. Het lijkt me een feest om mij daarvoor in te mogen zetten!

Commissiewerk? 
Ik zal mee gaan lopen bij de commissie grondzaken. Ik ga met name de ontwikkelingen over de alternatieve energiebronnen en duurzaamheid met interesse volgen.

foto: Elza van der Saag van http://defotoboetiek.nl/contact/.