Jan van der Leij (nr 11 op de kandidatenlijst)

Wie ben ik?
Ik ben opgegroeid in Noord Holland in het dorp Heiloo. Ik ben vader van 2 volwassen kinderen. Vanaf mijn jeugd ben ik opgegroeid met de kennis dat het niet voor iedereen altijd makkelijk verloopt in het leven.
Voor mijn eerste betaalde baan belandde ik in de financiële sector. In de zeventiger jaren veranderde mijn belangstelling voor de maatschappelijke ontwikkelingen en ging ik studeren aan de Sociale Academie. Naast de opleiding werkte ik in kleine organisaties met jongeren met een beperking, die intern verbleven. Ruim 30 jaar heb ik in deze sector gewerkt. Mijn laatste functie was regiomanager dagbesteding in Amsterdam. Toen wilde ik de kleinschaligheid van een kleine weer omarmen. Ik werd mede-initiatiefnemer en eigenaar van de Wende. Dat is een kleinschalig woonproject voor ouderen met dementiezorg in Overasselt. De Wende is in maart 2013 open gegaan na een renovatie en verbouwingsperiode van 1 ½ jaar. Enige jaren later is ook het Atelier De Wende geopend voor dagbesteding.
De hele verbouwing is met veel mensen en bedrijven uit Overasselt en omgeving gerealiseerd. Het is gebouwd op basis van bio-based en organische uitgangspunten. Ik ben er erg trots op dat we dit op deze manier voor elkaar hebben gekregen.

Waarom politiek actief?
Ik had nog een passie: de kringloop. In de ontwikkeling hiervan ontstonden vele contacten met de politiek. Ik leerde toen dat politiek actief zijn, mede richting kan geven aan je woon- en leefomgeving. Mijn zoon was al actief bij Dwars, de jongeren afdeling van Groen Links. Een klein duwtje van hem en ik meldde mij aan bij Groen Links. Dat lidmaatschap heb ik meegenomen naar de gemeente Heumen. Het enthousiasme van politiek en ambtenaren in Heumen vond ik hartverwarmend. Mijn eerste stap was deelname aan de commissie AZ (algemene zaken).

Toegevoegde waarde?
Ik ben opgegroeid in een klein dorp. Investeren in de sociale cohesie is voor mij een natuurlijk gegeven. Verder breng ik mee dat ik goed innovatieve projecten tot stand kan brengen. Mijn focus ligt op mijn betrokkenheid voor de natuur, alles wat groeit en bloeit. Mijn drijfveer is om zorg te dragen voor dat wat kwetsbaar is, of het nu om mensen, dieren of de natuur gaat!

 

foto: Elza van der Saag van http://defotoboetiek.nl/contact/.